10 Tips Voor Betere Foto’s Met Je Smartphone

Ik maak élke dag foto’s. Ik heb niet altijd mijn fototoestel bij, omdat die best zwaar is en niet in al mijn tassen past. Daarom gebruik ik heel regelmatig mijn smartphone om op onverwachte momenten foto’s te maken. Als je smartphone een goede camera heeft kan je echt hele mooie foto’s maken, er zijn alleen een paar dingen waar je goed op moet letten. Lees snel verder, want ik deel je mijn 10 tips voor betere foto’s met je smartphone!

1. Let op je belichting

Probeer altijd foto’s te maken in natuurlijk licht. Als ik binnen foto’s maak, doe ik alle gordijnen open en doe ik het licht uit, zodat de belichting in mijn foto’s zo helder mogelijk is. Als je een selfie maakt, zorg dan dat je niet in direct zonlicht staat, maar draai je wel naar het licht toe. Zo ziet alles er het mooist en het scherpst uit. Belichting is voor mij het allerbelangrijkste, zowel bij je foto’s met spiegelreflex als met je gsm, dus let er altijd op!

2. Vergeet de zoomfunctie

Als je met je smartphone foto’s maakt, maak dan geen gebruik van de zoomfunctie. Wanneer je inzoomt met je smartphone, zoom je niet visueel maar digitaal in, en dat betekent eigenlijk gewoon dat je smartphone een stuk van je foto knipt. Op die manier verlies je veel kwaliteit, dus ga gewoon wat dichterbij staan als je een close-up wilt!

3. Opzetstukjes

Tegenwoordig vind je overal leuke lensjes die je kan gebruiken voor je smartphone. Ik heb zelf deze lenzen van Hema, en ik gebruik ze regelmatig. Met deze lensjes kan je een fisheye effect creëren, maar ook macrofoto’s maken en er zit zelfs een breedhoeklens bij. Een kleine investering, maar je kan er veel mee doen!

4. Neem meerdere foto’s

Als je denkt dat je de perfecte foto hebt gemaakt, maak dan toch nog een paar foto’s voor de zekerheid. Het kan altijd zijn dat je de eerste foto net wat hebt bewogen, dat je niet helemaal hebt scherpgesteld, of dat er iemand per ongeluk z’n ogen dicht heeft!

5. Zorg voor een cleane setting

Hoe vaak zie je niet de perfecte spiegelselfie, om dan niet naar de outfit te kunnen kijken omdat de rommel op de achtergrond de aandacht trekt? Probeer de omgeving van de foto een beetje op te ruimen, zodat het oog niet naar ongewenste hoeken wordt getrokken.

6. Hou je smartphone stil

Je foto zal niet scherp kunnen zijn als je je smartphone niet stilhoudt. Als je aan het wandelen bent, stop dan een secondje om je foto te maken, en als je niet zo’n vaste hand hebt, kan je je smartphone stabiel houden door je armen te strekken, of je ellebogen op je buik te laten rusten.

7. Kies voor een goede smartphone

Op je zoektocht naar een smartphone let je best op de kwaliteit van de camera ervan. Kijk altijd even na hoeveel megapixels de camera van de smartphone heeft, en hoeveel je nodig hebt. Met deze smartphones van Huawei zit je op het vlak van je lens alvast safe!

8. Maak je lens schoon

Als je foto’s niet helemaal scherp of clean zijn, denk er dan eens aan om je lens schoon te maken. Het kan altijd zijn dat er een vingerafdruk, of een vuiltje op je lens zit, en op die manier zullen je foto’s nooit helemaal perfect worden. Neem een doekje, en maak je lens dus regelmatig schoon!

9. Regel van drie

De regel van drie is een fotografieconcept dat ik heel vaak toepas. Het principe is als volgt: je verdeelt je beeld mentaal in drie gelijke delen (horizontaal of verticaal), en op een van de twee assen die je daardoor creëert zet je je subject. Op die manier zorg je voor beelden die niet cliché zijn, en interessant zijn voor het oog. Probeer het maar eens uit!

10. Bewerk je foto met apps

Als ik foto’s maak met mijn smartphone, gebruik ik altijd apps om de foto’s te bewerken. Ik gebruik de functies van Instagram zelf om mijn foto’s te bewerken, maar mijn favoriete app om foto’s te bewerken is Snapseed. Snapseed is gratis te downloaden en is heel gemakkelijk in gebruik!

Voor meer informatie hoe ik mijn fotos maak, lees ook mijn artikel over mijn fotografie benodigdheden!

Gebruik jij soms je smartphone om foto’s te maken? Heb jij nog meer tips?

P.S.: Volg je me al? 

Heb je deze al gelezen?

1 Comment

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.