Story Time: Ik Heb Geen Navel + Video

Een tijdje geleden verschenen op mijn blog een aantal foto’s die wat ‘controversie’ opriepen, als ik dat zo mag noemen. Op die foto’s was namelijk heel duidelijk te zien dat ik geen navel heb. Veel mensen dachten dat dat het gevolg was van een stevige sessie Photoshop, maar vandaag help ik al die ideeën de wereld uit. Ik heb namelijk écht geen navel. In dit artikel lees je hoe dat komt, en alle antwoorden op de vragen die jullie stelden! Lees snel verder.

Het verhaal

Het verhaal over hoe ik mijn navel ‘verloor’ is eigenlijk niet zo spectaculair als je zou verwachten. De exacte medische term is Omphalocele, en het komt voor bij ongeveer één op vierduizend geboorten en heeft een heel hoog sterftecijfer. Wat er specifiek is gebeurd, is dat mijn organen – in plaats van mooi in mijn buik te gaan zitten – in mijn navelstreng zaten toen ik in de baarmoeder zat.

Daarom ben ik een beetje vroeger geboren dan gepland, en na mijn geboorte moesten mijn organen weer in mijn buik geplaatst worden en is mijn buik dichtgenaaid. Daarom heb ik nu een groot litteken dat verticaal over mijn hele buik loopt, en ook over de plek waar mijn navel zou moeten zijn.

Doet dat pijn? Voelt het raar?

Nee, hoor, mijn litteken doet geen pijn. Ik heb héél soms kleine steekjes, maar dat is helemaal niet erg. Het voelt voor mij ook helemaal niet raar, ik zou het zelfs raar vinden om wél een navel te hebben. Mijn litteken voelt niet anders dan de rest van mijn lichaam.

Kan jij kinderen krijgen?

Natuurlijk! Het niet hebben van een navel heeft in principe niks te maken met de vraag of je nu kinderen kan krijgen of niet. Het enige dat misschien wel een probleem kan vormen is het feit dat littekenweefsel niet zo gemakkelijk uitrekt als gewone huid. Als je zwanger bent en je buik wordt op een korte tijd heel groot, kan het zijn dat het litteken niet zo gemakkelijk mee rekt. Maar op zich is dat geen probleem, en dat kan zeker opgelost worden. Voorlopig maak ik me daar alleszins nog geen zorgen over!

Heb je er een complex over?

Nee, hoor, echt niet. Ik schaam me zeker niet voor mijn buik, maar ik merk wel soms op dat het vragen oproept bij anderen. Dan zou ik soms liever hebben dat ze aan me kwamen vragen hoe dat komt, in plaats van in hun hoofd verklaringen te zoeken die totaal niet van toepassing zijn, haha!

Zou je het laten weghalen?

Voorlopig is dat niet iets waar ik mee bezig ben. Ik denk dat dat ten eerste heel moeilijk is, en daarbij voel ik me er niet echt onzeker door. Op dit moment zou ik het dus niet laten ‘weghalen’, maar misschien dat ik het ooit wel wil. Dat kan ik nu nog niet zeggen.

Iedereen is anders

Laten we het even appreciëren dat iedereen anders is! Ik schaam me niet om wie ik ben, ik ben zelfs trots op mijn ‘mankementjes’. Het is echt oké dat we allemaal verschillen, en dat dat mag. Laten we onze individualiteit omarmen!

Wat maakt jou uniek? Heb jij ook een ‘mankement’?

P.S.: Volg je me al? 

Heb je deze al gelezen?

12 Comments

 • Sofie schreef:

  Ik vind het op de meeste foto’s niet eens zo erg opvallen ! Wel interessant dat je vertelt hoe dit komt, had er nog nooit van gehoord 🙂 Ik heb trouwens een vraagje, ik hou je meest recente updates bij via bloglovin, maar de laatste maand verschijnen daar geen artikels meer op ? Ik heb daardoor al een maand niet meer op je blog gekeken 🙁 Zou je hier eens naar kunnen kijken ? Misschien dat meerdere mensen hierdoor je nieuwste updates missen !

 • nicoleswereld schreef:

  Op sommige foto’s valt het wel mee hoe erg je het ziet, ik vind het knap van je dat je dit zo open durft te vertellen. Ik vind het een interessant verhaal. Hoor je niet vaak.

 • Lieke van Veen schreef:

  Op de meeste foto’s valt het helemaal niet zo op. Je bent een mooie meid!

 • Evy schreef:

  Ik heb eerlijk gezegd nog nooit van die conditie gehoord. Wat moet het ook fijn zijn geweest voor je ouders dat je je er doorheen hebt gevochten (aangezien het hoge sterftecijfer). Het maakt je er zeker niet minder mooi op; je bent prachtig!

 • Marion schreef:

  Leuk dat je dit wil vertellen, erg interessant! Viel mij niet heel erg op, wel bijzonder om te hebben. Het past inderdaad bij je, fijn dat je je er totaal niet voor schaamt wat ook helemaal niet nodig is 🙂

 • Monica schreef:

  Het maakt jou uniek en je bent hoe dan ook een plaatje om naar te kijken. ?

 • Chloë Hendrickx schreef:

  Hey, ik heb exact hetzelfde meegemaakt en heb ook een omphalocele. Chapeau dat je hier een blogbericht aan toewijdt. Het is leuk om te lezen dat er ook medemensen zijn die hetzelfde voorhebben en die met trots laten zien dat ze “anders” zijn! Vanaf nu kan ik naar jouw blog doorverwijzen wanneer ik de “huh hoe komt het dat jij geen navel hebt?” vraag weer hoor 😀

 • Niels vanmulders schreef:

  Hey Silke is het mogelijk om je ( navel ) buik in het echt te zien wand ik vind dit ook, een bijzonder verhaal . Kunnen wij mekaar ontmoeten? Ik zou het tof vinden voor een interview.
  Veel Grtjs Niels vanmulders x

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.