Elektrisch fietsen: de voordelen en welke fiets kies je?

Ik ben sinds een klein jaartje overgeschakeld naar een elektrische fiets, en ik heb het me nog geen moment beklaagd. Nu ik al een tijd elektrisch fiets vond ik het wel eens een leuk idee om te vertellen wat ik er nu van vind. In dit artikel heb ik het over de voordelen van elektrisch fietsen, en deel ik een paar tips als jij ook een elektrische fiets wilt aanschaffen!

Elektrisch fietsen: de voordelen en welke fiets kies je?

Mijn “gewone” fiets heb ik al van toen ik een jaar of 13 was. Hij ging al heel, heel lang mee en ik heb er talloze kilometers op gedaan. Helaas begon er een en ander aan mijn fiets te mankeren, en toen ik op zoek ging naar een nieuwe fiets, besloot ik om voor een e-bike te kiezen.

Ik hou niet echt van fietsen. Vooral omdat ik het haat als ik wind tegen heb en daardoor bijna niet vooruit raak. Toen mijn fiets problemen begon te vertonen begon ik steeds minder te fietsen, en dat kon zo niet langer. Nu ik elektrisch fiets, kan ik weer echt genieten van het fietsen.

De voordelen van elektrisch fietsen

Elektrisch fietsen heeft voor- en nadelen. Maar laten we eerlijk zijn: de nadelen wegen echt niet op tegen de voordelen. Het grootste voordeel voor mij is dat fietsen zo veel vlotter aanvoelt. Het maakt niet uit of het hard waait, of ik een zware tas bij heb, of ik op een stijle helling aan het fietsen ben, op een elektrische fiets voelt het altijd alsof je op een rustige zomerdag over de dijk aan het fietsen bent. Op mijn elektrische fiets heb ik nooit het gevoel dat ik mezelf in het zweet aan het werken ben. Fietsen is weer een plezier.

Ten tweede kan je ook een stuk sneller gaan met een elektrische fiets. Met een gewone fiets ging ik meestal ook al vrij snel, maar om echt hard te gaan moeten de omstandigheden ideaal zijn. Met mijn elektrische fiets kan ik gemakkelijk 20 of zelfs 25 kilometer per uur halen zonder het gevoel te hebben dat ik hard moet werken. Sneller op je bestemming zijn is gewoon heel handig.

Tot slot kan je met een elektrische fiets ook gemakkelijk langere afstanden aan. Een afstand die je misschien niet zou aandurven met een niet-elektrische fiets, kan je perfect aan met een elektrische fiets. Met een volle batterij kan je héél ver raken!

Ik wil een elektrische fiets kopen, waar moet ik op letten?

Oké, je hebt beslist dat je een elektrische fiets wilt, maar wat is nu de beste elektrische fiets? Ik ken helemaal niets over fietsen, laat staan over elektrische fietsen. Maar op de website van de consumentenbond vond ik heel wat nuttige informatie.

De plaats van de motor

Wist je dat de motor van een elektrische fiets vooraan, in het midden of achteraan kan zitten? Met een motor vooraan ben je vaak wat goedkoper uit, en krijg je al maximale ondersteuning als je de pedalen licht intrapt. Een motor in het midden voelt het meest natuurlijk, alsof de kracht vanuit jezelf komt. Midden- en achtermotoren zijn het krachtigst: prettig in heuvelachtig terrein.

Accu en actieradius

Wat heb je nodig van jouw fiets, hoe ver wil je met één batterij kunnen gaan? Sommige fietsen konden in de test van de consumentenbond wel 2 keer zo ver op één acculading als andere. Een kleiner accu is goed voor korte ritjes door de stad, terwijl een groter accu perfect is als je lange ritten wilt maken.

Zithouding, banden, vering, zadel

Verder spelen de dingen waar je op zou letten bij een gewone fiets ook een rol. Hoe wil je op je fiets zitten? Eerder voorover of rechtop? Wat voor banden zijn het fijnst voor jou? En hoe moet de vering zitten?

E-bike of speed pedelec?

En wat is nu het verschil tussen een e-bike en een speed pedelec? Een e-bike of elektrische fiets (die heb ik) is perfect voor recreatief gebruik, want de ondersteuning gaat tot 25 kilometer per uur en je hoeft geen verzekering te hebben en het dragen van een helm is niet verplicht. Wil je nog sneller kunnen gaan? Dan kies je voor een speed pedelec, die ondersteunt tot 45 kilometer per uur. Een speed pedelec heeft een blauw kenteken en moet verzekerd zijn. Als bestuurder moet je een helm dragen en een bromfietsrijbewijs hebben.

Fiets jij al elektrisch?

Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen. Lees mijn disclaimer

P.S.: Volg je me al? 

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Bloglovin

Heb je deze al gelezen?

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.